esmaspäev, 23. september 2019

Mingist lollakast targast majast

Millegipärast viskab perämisel a'al interneedus kõiksugu erinevates kohtades pidevalt mulle ette nõndanimetet "targa maja" või "nutikodu" teemalist jura. Ikka, et kui äraröökimata või pröökamata mõnna om, kui ärkad hommikul vara ja süüa nõuab naabri mära. Aga sinul veetakse kardinad automaagiliselt akna eest ära, kaminapuud jooksevad kuurist transportööri pääl kaminasse ja süttivad, kaffeemassin kukub mulisema nigu pühast vaimust vaevatu ja muna kargab ise pannile. Jõuad vahepääl ilma pihku peksmata pihkugi peksta, sest määneki ime-apastraat teeb sinu eest sellegi töö ära. Jube julm perspektiiv. Õpitud abituse kultiveerimine.
Perkele. Kui just näituseks halvatuks ei jää (ptüi 3 korda), saan ikka ise hakkama.
Erich Fromm kribas oma "Armastuse kunstis" kudagi nõnna (tsitaat mälu järgi):
Tänapäeva inimene arvab, et ta kaotab aega, kui ta kõike kiiresti ei tee. Paraku ei tea ta, mida peale hakata võidetud ajaga ja lööb selle surnuks.

Tark maja on ilmselgelt mõeldud tekitamaks lisa-aega, mida koolnuks lüüa. Sest... Mugavusest abituseni on üksainus samm. Tänu tehnoloogiale saab palju ja kiiresti teha. Säält järgmine on vaimne ja füüsiline mandumine, millele järgneb pseudoprobleemide ise tekitamine ning ise lahendamine ja asendustegevused, nagu nt sotsiaaldemokraatia, veganlus või muud väärnähud.

Päälegi on mul elektriarved niigi suht väikesed, võrreldes mõne uuema majaga, kus isegi peldikus vee tõmbamiseks on vist mingi elektriga töötav nutividin. Tegelikult tuleb välja, et nutikodu süsteem võib mul praeguse seisuga arveid hoopis suurendada, sest egas seesinane süsteem õhu ja armastuse väel ennast töös ei hoia.
Lisaks keskseade koos kõikvärki perifeeriaga ise maksab ka ühtkomateist, remondist ja varuosadest röökimata. Ja selleks hetkeks, kui laenu v järelmaksu viimase osa makstud saaksin, on kavandatud vananemine oma töö teinud ja käes aeg pista pää uude hästiseebitet silmusesse.
Tõepoolest - Knechtschaft macht frei :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar