laupäev, 24. jaanuar 2015

Särtsu kah!

Idee ehk mõttelongatus, kuidas elektriarvet vähendada. Kunagi nägin sellesarnast süsteemi Kilulinnas, kui Vabaduse platsi all veel Ahhaa keskus oli.

Otsi kuuri alt üles vanaisa jalgratas, millega ta omal ajal külapoest viina toomas käis. Putita vähemalt kett, keskjooks ja tagaratas töökorda. Neid vidinaid ehk juppe sul põhiliselt vaja lähebki. Siis mine kuskile romulasse, kruti mõnelt automobiililt maha generaator ja vast veel midagi - vanematel autodel oli näiteks tagasivoolurelee, ei teagi, mis selle tänapäevane anaal-loog oleks?
Nüüd võta jalgrattal tagumine kumm maha, pane veljele piisava pikkusega veorihm. Kruti ratas raami külge tagasi. Teine rihma ots aseta geneka rihmarattale. Pinguta rihm ära.  Eeldagem muidugi, et taipasid eelnevalt kogu asjavärgenduse mingi korraliku toe või aluse või millegi peale tervikuks monteerida.
Ühenda geneka juhtmete külge mingi sobilik aku (veendu enne, et samustes juhtmetes oleks ikka alalisvool, tarbe korral torka mingi alaldi sinna kuskile). Või kui ivake peenemat elektroonikat jagad, sobita kasvõi läpakas sinna taha laadima.
Nüüd istu sadulasse ja hakka väntama.
(Aku ja geneka vahele on vist veel miskit vaja, ntx ülalmainitet tagasivoolurelee, et väntamise lõppedes nimetatud aku ei hakkaks läbi nimetatud geneka tühjenema?)

Nagunii koosneb su elektriarve peamiselt igatsugu püsitasudest, proovi siis vähemalt elektri enda eestki vähem maksta. Boonusena säästad ka jõusaali kuutasusid. Velotrenažöör jääb poodi roostetama.
Ja muidugi on antud teemas oluline ka taaskasutus!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar