pühapäev, 22. veebruar 2015

Vahiks vähem telekat?

Vabandust, kallis härra, proua, preili või muu kodanik/seltsimees. Ega sa juhuslikult loll pole?
Miks selline küsimus? Sest maksad roppu raha asjade eest, mis ausalt öeldes midagi ei maksa. Noh, tegelikult on see nagu Kilulinna "tasuta" ühistransport. Aga antud juhul maksad topelt! Nimelt tahab kaablifirma ka midagi oma põhjatusse kaukasse.
Jutt on televisioonist. Kui välja arvata, et maksumaksjana oled selle juba kinni plekkinud, siis on täiesti võimalik telkarit ka tasuta kaeda, ilma mingeid vahendajaid veel nuumamata.
Asi iseenesest käib lihtsalt. Telepurgile aja antenn taha (vanem mudel vajab tõenäoliselt ka digiboxi). Häälesta nimetatud purk ära ja ongi olemas. Need mõned telekanalad, mis vabalt õhu kaudu levivad, on täiesti piisavad. Ülejäänud, mille eest harilikult pappi köhid, on suht-koht samasugused.
Või veel parem. Kui sul arvuti olemas on, võid põhimõtteliselt ka teleka "tagasi prügimäele" visata. On olemas selline imevidin nagu USB auku pistetav TV-pulk. Raal on sul nagunii pidevalt lahti, eksole? Siis saad saateid kasvõi salvestamagi panna. Oleneb muidugi TV-vaatamise softist ka. Mul näiteks jooksutab masinas telkarit Kaffeine (vt pilti üleval). Tasuta soft, muide.
Mõne J€wro ikka hoiad kokku.

Ütle nüüd ise ka, mida huvitavat õieti on mingis TLC või MTV telekanalas? Ports valesid ja kallutatud infot, pluss mõttetu meelelahutus. Esimene meeldetulev näide oleks National Geographicu saade niinimetatud Hitleri lehmadest. Vennad Heckid aretasid seda "tarvast" ammu enne Aadu võimuletulekut, st enne 1933. aastat, aga saates väideti, nagu oleks seda elajast hakatud looma, kuna Göring tahtnud mingitele imeelukatele jahti pidada! Lubage naerda.
Vene kanalatest parem ei röögigi. Puder ja kapsad läbisegi Liliputini sonimisega.
Muidugi, ka meie endi ETV või Tallinna TV ajavad kogu aeg mingit kallutatud pläma. Õndsad on need, kes tõde ei tea. Aga ikkagi, miks peaksid ülearu maksma? Mida vähem liigset jama su ajusse jookseb, seda parem.

Olgu ka mainitud, et ETV ja ETV2 tulevad netistki striimina. Vaata alljärgnevaid pilte, kus näitena jookseb ETV läbi VLC. ETV2 jaoks lisa aadressi lõppu veel 2.
Ja meie kõigi poolt "palavalt armastatud" Tallinna TV-d saab jõllitada lausa otse nende veebilehekesel.






* * *

Üks asi veel. Aru ma ei saa, milleks inimestel tänapäeval veel lauatelefon tarvilik on?  Et 112 kaudu vaja ikka vahel appi karjuda? Höh, kui vaenlane (näiteks idast) ründab, hõivab ta niikuinii telefonijaamad ka ja muhvigi sa saad politseid või Seewaldi sanitare kutsuda neile korradi okupantidele.
Ja siis ei tööta muidugi ka nett ega moblavõrk,
See selleks.

3 kommentaari:

  1. Lõpulauseid lugedes keksis pähhe siuke lollivõitu küssa - kas sõja puhkemisel formeeritakse päästeameti asemel mingisugune korjanduskarpidega päästearmee?
    Minu meelest on tehnoloogia praegu selline, et üle-neti-hääl on enamuses tasuta, kuid e-lõvi (tähemees ja muu selline kommunikatsioonifirma) koorib selle pealt omale kasumi, olgugi et hinnad on tavatelefoni puhul odavamaks keritud.

    VastaKustuta
  2. Kusjuures, tean ühte peret, kes pruugivad omavaheliseks sideks hoopistükkis CB (?) raadiosaatjaid. Krüptitud side, levib päris mitme km kaugusele ja ükski telekomifirma ei saa sentigi. Põhimõtteliselt, kui pereisa läheb laupa hommikul linna ligidale suvila sauna kütma, saab ta kohe ka naiselt saunaõlle tellida, kui ülejäänud pere tulema hakkab.

    Siit meenus muuseas kunagine mõtteuid, et kurtide jne jaoks võiks olla SMS-iga analoogne suhtlussüsteem CB sagedusel...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Märkus: muidugi töötaks see viimane asi eelkõige linnatingimustes...

      Kustuta