neljapäev, 30. mai 2019

Pikk ja segane jura... vist inimese silmnäoga robotitest

Tundub, et juba Unzipi ja Taavi Rõnga või Roika valitsuse a'al alanud riigikassa tühjendamine on tõsiselt mõjuma hakanud. Tõsteti kuskil ametkonnas sahvritest-kappidest välja kõikvärki tolmunud androidid, küborgid ja biorobotid, õlitati ära ja anti käsk kõigest väest otsida igatsugu pisiasju, mille eest rahvast rahatrahviga karistada.

Tanumail on mente ja muporaste kuidagi tihemini näha ning igatmasti kontrollid-inspektorid aktiveeruvad. Sadas meilegi üks säänne plont aparaat sisse, endal nägu pääs nigu oleks öösiti salamisi tina pannud. Hõredad plontid juuksed sassis nigu heinatuust ja silme ümber tumedad rõngad. Riided nigu prügimäelt leitud. Pardihuuled ja GMO-porgandi näksimisest tekkinud võltspäevitus oli "täiuslikkusest" veel puudu. Kes kurat säänseid küll disainib?

Nuhkis seesinane siis ringi ja noris iga asja kallal. Vahepääl kargas va raibe mullegi kraesse, et miks ma oma nõndaütelda kabineti nurgas võikut nosin. No kurat, sääl ruumis ei leidu midagi, mida söömine ohustada võiks. Egas ma pole mõni Ukraina ehitaja, kes kraanakonksu otsas rippudes viina ja salaagat sisse ajab! Isegi töötava treipingi pääl ei istu, ikka kõrvalises nurgas rebutatil, kus läheduses ei esine ühtki hirmsat pöörlevat ja mürisevat agregaati, mille hammasrataste vahele kukkunud butterbrot kogu kaadervärgi tükkideks laseks.

Oki, saan aru, et mingi säädusekonks kuskil on, aga selsinatsel säädusel peaks olema inimlik mõõt ja paindlikkus vastavalt konkreetsele olukorrale. Sääduste ja määruste täht-täheline närimine viib riigi põhja, nigu vanas Hiinas Sõdivate Riikide ajastul juhtus, kui ametliku ideoloogiana kehtis fajia ehk legism. Nigu näete, pole kurikuulus süvariik mingi uus leiutis. Juba Lao-zi teadis: "Seadusi ja käske vorbitakse, röövleid-vargaid saab palju."

Hääkene-kenakene, otsustan mina siis sellele jalge pääl ringituiavale nähtusele sõrmega osutades Nietzschet osundada: "Liiga palju sünnib inimesi - ülearuste jaoks on leiutatud riik!"
A' siis kalpsas pähe, et tegu pole ju (enam) inimesega ja robotitel puudub sedasorti udupeensuse mõistmiseks oid, haridusest röökimata, sääneste kolus on kõigest ajupesuprogramm.
Sõimama seda olevust või masinat ka ei viitsinud hakata, lihtsalt naersin ta välja.

Pikk ja segane mula tuli, oma asi, kas millelegi pihta saate.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar