esmaspäev, 18. aprill 2016

Vahepala "sallivusest"



Lugesin mina-mehike mõni päev tagasi ühest "raha eest riigitruust" ajakirjandusväljaande laadsest ollusest, vist mingi Postmann või Tagblatt oli, ühe totravõitu lausungi: "Sallivus ei tähenda, et sa lihtsalt sallid kedagi, pöörad temast möödudes ükskõikselt näo kõrvale. Sallivus tähendab, et sa võtad avatud meeltega vastu kõik, mida teisel inimesel sulle pakkuda on, ega hooli sellest, et ta on teistsugune kui sina."

Vabandage väegade, daamed ja härjad, aga näiteks minu jaoks tähendab sallivus seda, et kui kellestki möödun, ei pööra mitte ükskõikselt nägu kõrvale, vaid just vaatan, et näh, jälle mingi homo, metroseksuaal, usuhull, neeger, müügimees, poliitik või muu suvaline friik. Siis kehitan õlgu ja lähen edasi. Mis mul õieti nii väga ikka temast, elagu, kuni minu enda elu segama või koguni ohustama ei hakka. Näiteks pommipanemisega, maksude tõstmisega või mõne imetolmuimeja pluss pensionifondi pähe määrimisega.
Viimasel ajal on tegelikult vähemalt Kilulinn säändseid juba nii tuugalt täis, et enam väga ei huvitagi. Tavaline hall mass (oma kirevusest hoolimata), kellega isegi suhelda ei viitsiks.
Sähke teile "Erinevus rikastab!"...nikastab!
Muide, mulle meeldib hoopis poes ühe longeropurgi man nähtud sildike: "Erilisus rikastab!" Vot too on õige loosung. Ainumas häda, et erilisi inimesi on kole raske leida. Isegi tavalised inimesed (hetkel veel kehtivas mõistes) kipuvad juba muutuma seksuaalvähemuseks, keda varsti kaitsma hakata tuleb.

Aga too algusepoolne osundus... Eesti ja suure osa muugi maailma oludes tähendab see midagi umbkaudu sellist:
Maja on koristamata ja laguneb, peldik uputab elamist, muru on niitmata, laps on harimata, kasimata, näljas ja paljas. Pangalaen mitu kuud maksmata ja konto arestitud. Aga mees ajab endale roosad liibukad jalga ja põrutab homoklubisse liputama. Naine tirib oma pekkide peale vikerkaarekarva topi, võrksukad ja miniseeliku ning läheb litsi lööma. Peaasi, et mõlemad avavad kõik oma kehaavad ehk muutuvad avatuks ja lasevad sisse kõik, mis torust tuleb. HIV, pärasoolerebendid, viin, narkots, sotsiaaldemokraatia, kesiklus, reformierakondlus, radikaalne usuhullustus, bensiin ja tikud! Elagu avatus, sallivus, taharrush gamea ja hedonis(la)m, mõni €-rubla pealekauba! Hurraa, seltsimehed! Edasi kuristikku ja kaugemalegi! Laenates Vildet: plekktoru mööda igaviku poole, murumunad suus!

Selline on tõde, mida mõned isegi vaadates ei näe ega kuulates kuule.
Mõni ime ka - Daodejingis on öeldud:

viis värvi
silmad tuhmuvad
viis tooni
kõrvad nürinevad
viis maitset
keelgi tuimeneb...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar