neljapäev, 5. veebruar 2015

Segane heietus ehk pikavõitu vahepala

Kõik see alljärgnev jutundus on poolkogemata pähe kinni jäänud mõttelünkade kogum, suht kehvasti seostatud ja teostatud pealegi. Take it or leave it.

Isaac Asimov pani oma raamatutegelasele Salvor Hardinile suhu sõnad: "Violence is the last refuge of incompetent" (vägivald on asjatundmatutele viimane väljapääs). Tark mees oli too Asimov. Sest vaadake, mis on riik, isegi tänapäevasel kujul? Ennast rahva esindajaks valetav organisatsioon, mille eesmärk on vägivalla või sellega ähvardamise abil tagada riigi liidritele ning nende sabarakkudele rahva arvel hea äraolemine. Politsei, sõjavägi, kohtud, vanglad, pangad, töötukassa, maksuamet, päästeamet, mupo... Repressiivameteid ja terrorirühmitusi kui palju. Ja kõik need on kutsutud ja seatud niinimetatud ning isehakanud juhtide heaks töötama.
Euroliitu pole mõtet mainidagi. Riigi edasiarendus, muud midagi. Lääne poole kolinud NSVL. Totaalne maffia moodsamal kujul.

Riigi ja muude võimuorganisatsioonide kui selliste puhul on peamine, et riigi/linna/omaviletsuse etteotsa trüginud tegelinskid saaksid muudkui noa ja kahvliga, lusikast ja söögipulkadest röökimata, ideaalset eluolu maailma parima ketšupi ja sinepiga ülevalatult mekkida, pärast neid tulgu või reoveeuputus. Ja huvitaval kombel trügivad (trügimine on ka vägivalla vorm, võib olla koguni letaalse tulemusega kellegi jaoks) väga tihti juhtima igasugused pseudoharitlased, poemüüjad, sportlased ja näitlejad. Itaalias sattus kunagi parlamenti suisa pornostaar! Teisisõnu, kamp asjatundmatuid on silmipimestav-ereda tiivulise, karvase ja rasvase piruka manu sattunud. Mida too kurikuulus süfiliitik Uljanov köögitüdrukute kohta ütleski...

Sellest ma ei räägigi, et võim teeb lolliks. Ja ei mõtle ütlust "igaüht edutatakse tema kompetentsi tasemeni" või kuidas see oligi. Sest vaadake, antud juhul pole tihtilugu tegu mitte niivõrd edutamisega, kui just ise soojale kohale ronimisega - kasvõi üle laipade. Lolliks tegeva võimu all mõtlen ikka väljendit "võim lööb pähe". Ka kõige asjatundlikum oma ala spets pillab viimse mõistusearu raasukese peldikupotti, kui kuhugi vähegi kõrgema koha peale saab. Nälja kombel hambaid suust sööv võimuiha koos rahamärkidega silme ees halvavad ajutegevuse. Aga see, keda tõesti edutatakse, on enamasti lihtsalt suvaline broiler, midagi Taavi Rõika või Pooletoobali taolist näiteks. Saab autasu suurepära(kuli)se perssepugemise eest. Ilma vaseliinita.

Puusepp, arst või tuumafüüsik õpib kutse/kõrg/ülikoolis ja praktiseerib hulk aastaid, enne kui julgeb end meistrisarnaseks pidama hakata. Aga miks pole poliitikute koole? NSVLi aegu olid marksismi-leninismi rahvaülikoolid ja kõrgemad parteikoolid. No seal õpetati mõistagi jama. Aga igatahes peaks nüüd kohustuslikus korras asutama poliitikutekoolid ja poliitikuiks pürgijad sinnasamusesse õppima suunama (nende oma raha eest muidugi). Seal tuleks neile aastast aastasse pähe tampida, et nende asi on rahvast teenida, mitte vastupidi! Ja piisavalt tähtsale ametipostile tuleks peale kooli lõpetamist lubada alles, ütleme, kümneaastase eeskujuliku (sic!) rahvast teeniva tegevuse järel kõige madalamal tasemel, no kasvõi vihmavarjuhoidjana. Et iga poisinolk või plikatirts ei pääseks juba algkoolist otse peaministriks!

Mõistagi oleks tõsiselt soovitav, et lisaks poliitikukooli õpinguile valdaks tulevane politikaan ka mingit reaalselt vajalikku eriala, nagu majandus või energeetika, näiteks. Tänapäeva poliitjobude seas levinud sokikudumise või pihkulöömise oskus ei kvalifitseeru! Kepikõnd ka mitte.
Ja eelkõige, vähem (riiklikku) vägivalda nii üksikisiku kui suurema rühmituse või terve ühiskonna kallal!
Oleks suur samm inimsõbraliku ühiskonnakorralduse poole.

(jatkuu)

2 kommentaari:

  1. Kõik tulevased poliitikud peaks profülaktika mõttes mõne aasta ka trellide taga veetma.

    VastaKustuta
  2. Iseenesest oleks asjal isegi jumet. Aga! Savisaar lausa sündis vanglas, sellest hoolimata paistab, et õppust ta küll pole võtnud. Ju oli liiga lahja režiimiga koht?
    Küllap on siis vaja taastada "range režiimiga paranduslike tööde kolooniad" nagu vene ajal, ja just spetsiaalselt tulevaste poliitikute tarbeks?

    VastaKustuta