kolmapäev, 12. august 2015

Kalale, sammu marss!

Üks õdak sattusin poolkogemata kodule suht ligidal voolava jõeniru äärde, samamoodi poolkogemata õnged seljakotis kaasas. No viskan mina-mehike siis poolkogemata oma püügivahendi nööri ehk tamiili otsas oleva konksu söödastet kujul vette... ning jään samamoodi poolkogemata mõtlema.
Igatahes mõtiskelu käigus hakkas samuti poolkogemata huvitama, et kesse keelab sul, kulla lugejas, sama tegemast? Kaua sa ikka oma lauaviinuski peale Sumatra orangutani vasaku munandi spermaga paksuks söödetud Norra lõhet või koguni üle ilma kuulsat delikatessi "Räim tomatikastmes" (ГОСТ 3945-78) näost alla ajad?
Täitsa soovitan - muretse kasvõi algaja kalastaja õngekomplekt, ei plekka eriti midagi ja alustuseks kärab küll. Säändseid saab isegi mõnest supermarketist. Muide, lihtkäsiõnge (ilma rullita) puhul pole isegi kalastuskaarti vaja - väike kokkuhoid teiste omasuguste seas. 
Ja ära sööta unusta. Mõne kastemato ikka kaevandad kuskilt.
Kui sa just päris kõrbes ei elutse, küllap leiad ka mõne veekogu, kuhu pääseb suht vabalt ligi, ilma et mingi überülbe "omanik", halvemal juhul lausa riigi esindaja su tagumenti haavlipüssiga sihiks. Eriti tore oleks, kui sinna vee veerde pääseks "tasuta" ühistranspordiga, jalgrattaga või lausa jala. Et ei peaks riiki bensiiniaktsiisiga nuumama.
Ning mõistagi on väga soovitav, et kalagi leiduks ses veekogumis.

Mõtle nüüd ise, kulla inime. Sul on paljugi võita. Kolad roheluses ringi, hingad värsket luhvti, tunnetad urbaansuse küüsis elatud aastatega äraununud üksolemist loodusega. Tervis kah paraneb ja puha. Nii kehaline kui vaimline. Tohtri manu on nüüdsel ajal niigi raske pääseda ju. Mõni juba nõnda ülbeks lännu, et ei võta isegi altkäemaksu enam vastu. Seega on olemas ka rahaline ja ajaline võit. Nii mõnigi "ravum" jääb apteeki kopitama pealekauba.
See kõik on väga palju väärt, isegi kui kala parasjagu kehvalt peaks võtma. Rohkem väärt kui su tühine eluke pangalaenuga ostetud ühetoalises korteris koos ämma ja tema kaheksa kassiga.
(Muidugi, ämma kassidele ikka võid ka kala püüda, muig)
Aga kui vähegi korralikuma uimelise kätte saad, on rõõm suurem kui universum koos paralleeluniversumitega. Sest oled teinud korraliku tünga kalaärikatele.
The best things in life are free!*

Meenus selle kõigega seoses üks kunagi tehtud veebibänner või umbes nii.
Lihtne tekstivärk:

Trepp on lagunend?
Katus on pragunend?
Õlu on hapuks läinud?
Naisuke litsi löömas käinud?
Luupainajaid oled näinud?
Mis sa mökitad, mees?
MINE KALALE!

Mõistagi võivad lisaks meestele ka naised, lapsed, mustad, lillad ja rohelised, moslemid ja kristlased, budistid, nudistid, sadistid, radistid ja muud seksuaalvähemused kala püüda - keegi ei keela. Veel...?
Aga peale kalalkäiku on inime vast paremas tujus ja lapib trepid-katused ära, mine sa tea. Naisuke enam litsi ei löö ja õlugi pole enam hapu. Ja luupainajad kvalifitseeruvad ümber orelitallajateks.

* * *

Just siis, kui lõpetasin ülalolevatel teemadel mõtiskluse, hakkas õngeke kogu täiega röökima: "Halloo, tõmba välja, mul on keegi otsas!"  No haarasin siis ridva pihku, just enne, kui kalake tollega plehku tahtis panna. Oi kus oli madinat, hea et püügivahendid vastu pidasid. Aga kaldale ma eluka sain.
Pildilt näed. Kahjuks kohapeal ei õnnestunud saagist portreed teha, kaamera oli nigu kiuste kottu jäänud. Nii et sain klõpsida alles vahetult enne ahjupistmist, hää et meeldegi tuli. Nämma oli igal juhul.
37 cm jõeforell. Täpset püügikohta ei avalda, sest mine tea, äkitse loeb seda mula ka mõni elektri- või dünamiidimees, niisama röövpüüdjast röökimata.

* * *

Aga vaat ühte asja tahaks küll teada. Mitu korda on üldse võimalik üht ja sama kala vette tagasi visata? Sest samas kohas mõni päev hiljem tuli üks eriti ülbe alamõõduline havipulk neli korda järjest otsa, mina siis neli korda järjest viskasin teda tagasi. Kasvagu enne kalamehe vääriliseks, või kuidas?
Aga nojah, see haugi mälu...
Uputa või sinder ära.
------------------------------------------------------
* vihjan ühele vanale laulule, mida on esitanud näiteks Frank Sinatra ja Sam Cooke. Janet Jacksoni & Luther Vandrossi kokkuprääksutud samanimeline jura kuulata ei kõlba.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar